Etähoiva ja läsnäoleva kotihoito
Etähoiva ja läsnäoleva kotihoito – kaksi näkökulmaa tulevaisuuden hoivaan
Terveydenhuolto on murroksessa. Digitalisaation ja teknologian kehityksen myötä yhä useampi palvelusiirtyy verkkoon – myös hoivapalvelut. Tässä jo tulleessa muutoksessa kaksi erilaista, mutta toinen toisiaan täydentävää lähestymistapaa nousevat esiin: etähoiva ja läsnäoleva hoiva.
Mitä on etähoiva?
Etähoivalla tarkoitetaan hoivaa ja tukea, joka annetaan fyysisen läsnäolon sijaan teknologian välityksellä. Se voi tarkoittaa videoyhteyksiä, puhelinseurantaa, älylaitteita tai esimerkiksi automaattista lääkeannostelua. Etähoiva tarjoaa monia etuja: se voi helpottaa henkilöstövajetta, parantaa saavutettavuutta syrjäseuduilla ja mahdollistaa nopean reagoinnin ilman pitkiä siirtymiä tai odottelua.
Mitä on läsnäoleva hoiva?
Läsnäoleva hoiva, esimerkiksi kotihoito perustuu hoitajan ja hoidettavan fyysiseen kohtaamiseen. Siinä korostuu inhimillinen läsnäolo, empatia, kosketus ja vuorovaikutus – elementit, joita teknologia ei kykene koskaan täysin korvaamaan. Monelle ikäihmiselle tai pitkäaikaissairaalle hoivan merkitys ei rajoitu lääketieteelliseen apuun, vaan myös siihen, että joku kuuntelee, välittää ja on aidosti läsnä.
Etähoivan ja läsnäolevan hoivan vahvuudet ja heikkoudet
Etähoivan vahvuuksina voidaan pitää juurikin saavutettavuutta ja saatavuutta. Etähoivalla on mahdollisuus saavuttaa maaseudun ja syrjäseudun asiakkaat, tai ne, joilla on liikkumisvaikeuksia. Myös ajansäästöä syntyy, ei mene ylimääräistä aikaa matkustamiseen vastaanotoille, lisäksi ajanvarauksen voi tehdä joustavammin, eri ajankohtina. Etähoivan katsotaan myös olevan kustannustehokas vaihtoehto.
Etähoivan heikkouksiin puolestaan voidaan lukea rajoittunut vuorovaikutus, viestit voivat jäädä vajaiksi ja empaattista kontaktia ei synny. Etähoiva ei myöskään sovi akuutteihin tilanteisiin, lisäksi fyysiset tutkimukset ja vakavat sairaudet vaativat usein läsnäoloa. Vaikka teknologia onkin yleistynyt, siltä haasteita saattaa syntyä. Varsinkin ikäihmiset eivät välttämättä osaa käyttää älylaitteita, jolloin etähoivaa on mahdotonta hyödyntää. Etähoivaa annettaessa tulee myös huolehtia yksityisyydestä ja tietoturvasta.
Läsnäolevan hoivan vahvuuksiin kuuluu kokonaisvaltaisen arvioinnin mahdollisuus. Fyysiset tutkimukset, havainnointi sekä välitön puuttuminen ovat mahdollisia. Kasvokkainen vuorovaikutus tukee myös hoitosuhteen rakentumista ja keskinäistä luottamusta. Läsnäoleva hoiva voi parhaimmillaan olla todella yksilöllistä ja räätälöityä juuri jokaisen asiakkaan omiin tarpeisiin ja toiveisiin pohjautuen. Myös ns. monimutkaiset tilanteet, esimerkiksi haavanhoidot ja saattohoito ovat hoidettavissa vain läsnäolevan hoivan turvin.
Läsnäolevan hoivan heikkouksiin voidaan lukea puolestaan pitkät välimatkat ja käytetty aika siirtymisiin. Usein tarvitaan myös enemmän henkilöstöä, tiloja ja aikaa.
Tarvitaanko molempia?
Ehdottomasti. Etähoivan ei tulisi olla uhka perinteiselle hoivalle – se on lisätyökalu. Optimaalinen hoiva syntyy, kun näitä kahta yhdistetään tilanteen ja asiakkaan tarpeen mukaan. Esimerkiksi etähoivan avulla voidaan seurata verenpaineita tai muistuttaa lääkkeistä, kun taas läsnäolevaa hoivaa tarvitaan vaikkapa peseytymisessä, haavanhoidossa tai yksinäisyyden torjumisessa.
Lopuksi
Etähoiva tuo mukanaan tehokkuutta ja saavutettavuutta, mutta läsnäoleva hoiva tuo sen inhimillisen ulottuvuuden, jota mikään teknologia ei voi koskaan korvata.
Helmenhoivan kotihoidon palveluihin pääset tästä!